May 3, 2013

مع السلامة :'(

"aku nak berhenti STAM " 


Malam tu , ekin kate kat kami .
anem dah menangis ,nenek pong same (nazihah) .
berhenti stam bermakna ekin dah tak tinggal dengan kami .
di rumah sewa ini .

aku masih takde perasaan ,
tah tah ekin main-main je .

tapi .
ekin memang tak main-main 

19.4.2013 
aku sendiri yang temankan ekin .
jumpa Ustazah S.Sarimah .(guru kelas)
cakap kat ustazah nak berhenti STAM
jumpa MAMA LEJA (cikgu Haleja )
first ,second ,third ,
aku ingat cikgu ni garang ,garang giler la,
(dia pernah tegur kami (student baru SAM MUHAMMADIAH )
even mase tu kami tak salah ,erkk -...- )
hmm , mungkin  dia pernah jadi warden kot
sebab tu dia macam tu , huhu
tapi buat kali ke empat ini .
ekin tegur 
"cikgu saye nak pulang buku teks "
cikgu balas baik je , cakap pon LEMBUT DAN MESRA !
WAHH , 
my expections selama ni yg beliau  tu garang tak bertempat totally wrong ?
hehehe . 
maaf cikgu ,
dan aktiviti pemulangan buku teks ekin pon berakhir .
  buat kali terakhirnye 
ekin dalam kelas 
 bersalaman dengan kawan-kawan ,
aku hanye mampu memandang dari jauh je, 
---------------------------
kat rumah sewa
ekin dah siap packing semua barang dia
 
ekin  tiba-tiba kate 
"tadi time bace doa nak belajar tah macam mana air mate aku bergenang "
sore itu , hujan turun 
lepas asar 
 ekin pergi ..
---------------------------------------------------
sabtu ahad 
berfikir 
adekah aku pon akan ikut jejak dan langkah ekin .
huhu.
berfikir lagi .
aku pun sebenarnye dah tak minat STAM .
bila belajar pon fikiran tah melayang ke mana-mana 
daripade
aku datang sekolah ,tapi takde produktif . habiskan duit abah 
je , hehe ,
faktor ke dua ,
aku nak jage hati , mate .
rase dah tercemar je .
even i'm trying to lower my gaze ,
ok fine ,aku  pon berhenti la .
hari ape ek ,
em , rabu pon ok 
okay fine , rabu
------------------------------------------------------ 
pagi isnin tu 
fatin pulak  cakap dia nak berhenti
aku tanye 
"bila kau nak berhenti ten ? "
fatin 
"esok" 
aku
" hahhh ? esok , cepat betul nak berhenti "
nenek 
" ekin dah berhenti , atin dah nak berhenti , aku pon dah down dah ni
hmmm, rase nak berhenti gak lah. "
biar betul semua nak berhenti 
malam tu nenek call ayah dia .
ayah dia kate ok je kalau nak berhenti .
--------------------------------------------
selasa. 
23.4.2013
 aku pon teman la nenek jumpa Ustazah S.Sarimah ,
nenek kate kat Ustazah 
"saye nak berhenti STAM "
aku pun menyampuk 
" saye pon nak berhenti jugak , tapi bukan hari ni , esok (rabu )
hehe"
aku kate kat nenek 
"macam ni lah rasenye aku teman ekin nak berhenti dulu .hhhmm"
selesai urusan dengan ustazah ,
macam biasa
jumpa cikgu Haleja ,
dan pulangkan buku .
tengah hari itu
waktu nenek pulangkan buku 
 
hujan pun turun ...
 
nenek dalam bilik cikgu Haleja 
aku pula hanya berdiri dikoridor luar 
memandang hujan yang turun
seolah-olah menangisi 
nenek yg mahu pergi .
huhuhu 
nenek dah selesai urusan dengan cikgu Haleja
 mase turun tangge
nak gi parking ,
jumpa ustazah Haslinda ,(penyelaras STAM )
 ustazah tegur 
"Rohmah . kamu pujuk la kawan-kawan kamu .
jangan berhenti STAM .,.......bla...blaa...blaaa "
dan bermacam lagi pujukan supaya mereka tak berhenti .
monolg aku dalam hati
" aku pun nak berhenti , takkan lah aku nak pujuk diorang tak berhenti pulak
lagipun diorang dah selamat berhenti,adeehhh "
hari tu memang hujan .
hujan sangat lebat
mase balik sekolah basah kuyup  .
sampai depan rumah sewa , ekin dah tunggu kat gerai makcik yg jual nasi lemak tu 
orang yg pegang kunci rumah belum sampai ,(aqilah)
PETANG itu , kami ade gathering
last , sebelum nenek pergi 
kat kfc yg terdekat ,
nak makan besar2 , tak mampu lagi . hehe


yg pakai sweater pink tu nenek a.k.a nazihah :)
sebelah nenek sikin ,dayah ,hujung ,ekin

tudung kelabu . ekin sebelah tu anem 
yg paling depan .qilah  dan :)

mase ni hujan masih rintik rintik ,
aku terfikir . 
nape kalau ade yg nak berhenti , mesti hujan .
atau hanye satu kebetulan je memang nak hujan ? 
huuhuu 
ape ape jelah
esok rabu .
ahah aku pulak nak berhenti ,malamnya  pack semue barang , siap-siapkan ape yang patut dibawa pulang
-------------------------------------------------
rabu 
24.4.2013

Aku datang sekolah macam biasa .
...
masa waktu rehat .
first , jumpe ustazah Haslinda sebab nak bagi surat berhenti
beliau terkejut aku nak berhenti 
macam-macam di tanye oleh beliau
sebab ape berhenti 
pujuk jangan berhenti ,
aku pon kate 
"maaf ustazah , saye memang nak berhenti ,
rase dah takde feeling kat STAM ni , em saye dapat interview kat UM 
selase minggu depan  ( interview dijadikan alasan , huhu )
ni bukti ! huhu
--------
Ustazah Haslinda taknak terima surat berhenti aku ,
beliau suruh aku jumpe pengetua pulak ,
adeehh . panjang pulak ceritenye ni , 
asal ekin atin ,ngn nenek nak berhenti diorang takde pon kena jumpe pengetua , hmm.hmm
----------
lepas tu jumpe teacher Suraya (cikgu MUET )
aku kate 
" teacher , i want quit "
teacher terkejut gak 
teacher pon tanye soalang yg same macam ustazah Haslinda tanye tadi 
lepas tu aku pon bagi la alasan yg same mcm aku bagi kat ustazah tadi ,
hhahaha , tah pape je mase tu . 
teacher kate 
" kenapa kamu nak stop dulu , tunggulah result UPU keluar ,
sayang la kamu ni tinggal STAM klas MUET saye lagi "
aku pon kate 
"tah la teacher . dah takde rezeki kat sini.huhuhu
by the way , i will miss you teacher , thank you for everything that you had teach me :')"
 
pastu aku peluk teacher 
aku mintak halal semua kat ustazah dengan teacher,
 ape yg telah diajar selame ini . salah dan silap
-----
dalam perjalanan ke bilik pengetua .
 -----------------
sampai kat depan bilik pengetua 
intai-intai dulu dari luar ,
pengetua ade ke tak .
puhhhhh, nasib baik ade .
aku pon tolak pintu bilik Puan PENGETUA
Puan JAMAAH 
mase ni qilah yg temankan aku ,
aku bagi salam kat pengetua 
terus duduk 
tapi qilah tak duduk , dia berdiri je sebelah aku
pastu pengetua tanye kat aku 
" ye ade ape"
(lebih kuranglah mcm ni)huhu
aku pon terus cakap 
"saye nak bagi surat berhenti STAM"
pastu pengetua pon ambil surat tu 
tetiba dia tanye 
"ade nombor telefon mak dan ayah "
aku 
"haaaa ? oh ade2 "
aku pon tulis la kat surat tu .
nombor abah je .
tu pon nombor lame
nombor ummi
aku tak ingat langsung
hahha
takyah nak pelik 
aku memang tak suke hafal nombor
 so , aku memang tak ingat la , lagipon nombor tu banyak sangat , hehe
pengetua pon call je no abah 
lepas tu pengetua kate
"tak di angkat telefonnye ni"
"mak ayah kamu tahu tak yang kamu nak berhenti ni "
aku ....
"emm mak saye tahu (laju je aku kate ) ayah pon tahu , in shaa ALLAH 
( sebenarnye aku bagi tau ummi je dulu , ummi ok je , tapi tak bagitau abah lagi ,tapi aku rase abah setuju je , huhu , tipu sunat takkan tak boleh XD)
lepas tu , pengetua kate
"saye bukan taknak bagi kamu berhenti , tapi betul ke mak ayah kamu setuju kamu nak berhenti ni ? "
aku ...
"errrr ....."
pengetua sambung lagi .
"bukan ape , takut jadi macam tahun sebelum ni . budak nak berhenti , tapi mak ayah tak tahu , jadi sebelum ape-ape yang buruk terjadi 
bagi tahu mak dan ayah betul-betul (errr , pengetua ni macam tahu je aku tipu sunat tadi ,huhu ) surat berhenti ni ,mintak tande tangan ayah dulu ,baru kamu boleh berhenti "
aku ...
"haaaa ? tande tangan , ?maksudnye saye tak boleh berhenti hari ni la cikgu  "
"ya . bila ade tanda tangan ayah kamu kat surat ni .barulah kamu boleh berhenti "
aku pon dengan perasaan asdfghjkl
tarik-tarik baju qilah yg tengah berdiri kat sebelah aku ,
qilah buat muke dek je ,sengih-sengih takde perasaan huhhh --'
"baiklah cikgu .nanti saye mintak tande tangan ayah saye , tsk,,tskk "
aku pon salam tangan pengetue keluar bilik dia dengan hati yg sebal ,,,
adeesss , semakin nak pergi 
banyak pulak dugaan yg menanti . huhuh :'( 
-----------------------
sampai kelas , aku bagi tau anem 
 
"pengetua tak kasi aku berhenti !!!! "
anem gelak-gelak je ,
ceeiittt
tak lawak langsung
lagi menyedihkan ade la .
---------------------------------------------------
balik je sekolah call abah ,
"abah . cepat datang rumah sewa ! pengetua  nak tande tangan kat surat berhenti. bla....
blaaa...blaaa ...."
abah pon sebenarnye terkejut aku nak berhenti STAM ,yela UPU belum keluar . tapi dah nak berhenti , aku pujuk la abah , aku dah tade perasaan kat STAM ni #seriuss 
lagipun aku ade dapat interview kt UM ( alasan sampingan nk berhenti ) XD
tapi setelah aku fikir-fikirkan , ade kebaikan nye untuk abah gak ,yeke ? huhu
---------------------
PETANG .
lepas asar , abah datang 
 tande tangan surat .
 barang - barang aku semua , abah angkut sekali .
---------------------------------------------
kat rumah sewa ,aku dah takde pape . baju sekolah untuk esok
baju yg tengah pakai dengan alatan mandi + motorsikal je .
---------------------------------------------------------
KHAMIS


25.4.2013 ...

Pagi tu ...langit menangis  ...
---------------------------------------
bangun pagi ,solat .siapkan diri
-------------------------------------
sampai sekolah .
langit masih rintik-rintik dalam tangisan #ayat personafikasi .haha
aku kate kat anem , 
langit sedih aku nak berhenti , ceehhh . ^^
---------------------------------------------
snap gambar sebelum siren berbunyi .
#nampak tak anem ngn qilah tu gembira aku nak berhenti , huhu *sedihXD
sambil memegang roti #belum breakfast la ,hihi
aku memandang keluar . ambil angin pagi di klas yg bakal di tinggalkan  :')



dayah , sheila , qilah ,sikin, anem
aku bakal meninggalkan korang .
:"[ 
----------------------------------
siren bunyi *
okey , my last assembly .
mase beratur *
angkat tangan , turun tangan
 lepas tu asmaul husna
selawat murah rezeki 
last bace doa ....sebelum masuk klas
------------------------------------------
masuk klas #
mula-mula klas fiqh faraid  .
aanem tanye .
  
"bila nak jumpa pengetua ni "
aku ....
"nanti .lepas fiqh faraid , mase muet .k "
SEBAB ape aku nak keluar jumpe pengetua mase muet .
yela .sebab semalam dah yeye cakap ngan teacher aku quit .
aleh-aleh .aku tak quit lagi , malu je, heheh
FIQH FARAID dah tamat 
teacher suraya dah tunggu kat depan koridor luar .
aku cepat-cepat tarik tangan anem 
"jom nem ! jumpe pengetua "
aiishh . terserempak dengan teacher 
"i'm sorry teacher . may i go to the office ? "
"" Rohmah ? you still here ? "
"yeahh , bcoz pengetua not allowed me to quit "
huhu .buat muke sedih .
aku pon dah mintak izin ngan teacher nk jumpe pengetua nak bagi surat berhenti
ape lagi .
turun tangge laju-laju-laju
pergi bilik pengetua yg dalam pejabat
--------------------------------
masuk je pejabat 
intai bilik pengetua lagi 
alamak ade tetamu 
..
lepas tu aku duduk la kejap kat ruang menunggu di luar tu
tetibe ade abg kerani datang 
" nak jumpe pengetua ek ? "
"ha'ah"
"oh ,pengetua ade tetamu dari luar "
aku tanye
"agak-agak lame lagi ke pengetua tu "
 abg pejabat tu jawab,,
"lame kot . em penting ke nak jumpe pengetua"
"ha'ah ,nak bagi surat berhenti "
"surat berhenti ? nape nak berhenti ? nak kawen ker ?
aku 
 " -...- "
"bukanlah . nak sambung belajar ,err bila agaknye pengetua nak habis  "
abg pejabat tu 
" emm . kamu rehat pukul berape "
"pukul 11"
"okeh ,kalau macam tu datang pukul 11 "
"hmmm., ok la" 
aku ngn anem pun keluar la pejabat 
naik klas 
hmmm. nak jumpe pengetua ade je halangan nye 
macam taknak kasi aku berhenti je 
anem kipas-kipaskan aku ...
sabar je.....
aku kate kat anem 
 
"nem aku ade lagi 4 jam je kat klas ni , pastu aku takde dah "
anem dah buat muke sedih
-------------------------------------------------
sampai je waktu rehat .
aku cepat-cepat turun .
tarik anem ngan  qilah 
teman aku jumpe pengetua
sampai depan bilik pengetua 
macam biasa ,intai dulu untuk memastikan pengetua ade kat dalam
ok line clear .
pengetua ade
huhu
bagi salam kat pengetua
"assalamualaikum puan "
pengetua pun jawab
aku anem duduk 
qilah  cam biasa ,hobi dia , berdiri sebelah aku
aku pon bagi la surat tu kat pengetua .
pengetua pon ambil dan terima .
yeahhh , aku dah dibenarkan berhenti 
yela , aku tak dibenarkan berhenti semalam sebab kat surat tu takde tande 
tangan ibu bape , tapi sekarang dah ade , so aku dah boleh berhenti !

lepas tu .
pengetua bagi nasihat sikit kat aku anem ,qilah
tips-tips nak interview nanti .


---------------------------------
lame jugak la dalam bilik pengetua ...
keluar je . daah lega

tinggal 1 je lagi nak diselesaikan ,
buku teks .

---------------------

naik klas balik ..
mase ni takde cikgu .sebab ustaz izat ade urusan kat luar .

aku pon pergi laa klas sebelah ,
6 stam 2

mintak maaf , mintak halal sume kat
kawan-kawan perempuan ,
even aku kawan dengan diorang 4 bulan je ,
tapi sebenarnye tak sampai 4 bulan pon ,huhu

k selesai .

sekarang waktu pulang buku teks , jumpe dengan cikgu Haleja
  
selesai . 

jumpe Ustazah S.Sarimah. Ustazah Hazleen
Ustazah Al-Azifah  , Ustazah Haslinda mintak maaf ,halal semua ilmu yg dah diajar 

dengan Ustazah Hazleen . beliau mengajar hadith mustolah

dengan Ustazah S.Sarimah 
guru klas a.k.a ajar insha' mutala'ah


ustazah Haslinda : kenapa kamu nak berhenti Rohmah ?
aku : ustazah maaf .. saye nak mintak halal sume yg ustazah dah ajar ,


huhu .

------------------------------

semuaaaaaaaaaaaaaa dah selesai 

aku pun mintak maaf kat semue budak perempuan .

.last peluk lisa . lisa nangis .

aku pon menurut jela ,huhu

agak tragik mase ni ,sedap sangat peluk lisa aku hampir tertidur ,kehkeh :3

lepas peluk lisa . 
aku pon 
kate 

jom ambil gambar dgn aku
FOR THE LAST !


KIRI nazwa
TENGAH aku
KANAN lisa 

:)


kiri . husna
kanan najihah




dengan hazirah pulak


 dengan semua 

hajar , farahin ,nabilah ,najwa ,syahirah ,husna ,qilah , farah
haziqah ,subhiyah , nazwa , najihah .atikah . dija .lisa , .soleha. fiza , hazirah .
yg takde dalam gambar izzul muna . oh sebab dia ade driving test mase ni 
but nevermind :)
  
korang

walaupun kite kenal kawan 4 bulan je 
aku sayang korang !
yang ambil STAM sampai habis . 
bittaufiq wannajah !
aku doakan korang mumtaz sufi . huhu
tak tau lepas ni jumpe lagi ke tak
last jumpe pon mase kat pwtc sabtu tadi . tu half je drpd korang semua . huhuhu 
:'(
 apepun .
in shaa ALLAH 
 sampai bila-bila aku tetap ingat korang . :']

buat awak . 
semoga ALLAH redha ,
:]









6.50 P.M
3.5.2013
SELAT MELAKA 

p/s :maaf penggunaan "aku" bagi pembaca yg lebih tua ;) 


لا إله إلا الله محمد رسول الله

3 comments:

kegembiraanku said...

buat awak semoga ALLAH redha,,,^_^

ukhti rnajieha said...

buat anem . pegi hafal sane , shuuhhh ,shuhhh, haha

aqilah zulkifli said...

sobs sobs rindu semua kenangan :'(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...